Ontslag

Ontslag

Als je ontslagen wordt door jouw werkgever of je zelf ontslag neemt, dan zijn er enkele zaken waar je altijd rekening mee dient te houden bij een ontslag. Zo heb je als ex-werknemer specifieke plichten naar jouw werkgever toe, maar heb je uiteraard ook rechten als je te maken hebt met een ontslag. Welke plichten en rechten je precies hebt, is in ieder geval anders. De belangrijkste plichten en rechten bij een ontslag worden op deze pagina op een rijtje gezet.

Ten eerste heb je in de meeste gevallen te maken met een opzegtermijn, die je verplicht af dient te maken. Niet iedere werkgever laat je een opzegtermijn afmaken, maar er zijn wel veel werkgevers die van je verlangen dat je nog komt werken na het ontslag. De duur van de opzegtermijn is afhankelijk van onder andere jouw anciënniteit, je loon en het feit of je ontslagen bent of zelf ontslag hebt genomen. Tijdens het opzegtermijn heb je onder bepaalde voorwaarden overigens wel het recht op sollicitatieverlof.

Daarnaast heb je bij een ontslag met onmiddellijke ingang te maken met een ontslagvergoeding. Hoe hoog jouw vergoeding is, is afhankelijk van diverse factoren. Hierbij kun je denken aan het bruto jaarloon, maar ook aan het aantal jaren dat je in het betreffende bedrijf gewerkt hebt.

Ben je ouder dan 45 jaar of heb je een opzegtermijn van 30 weken of meer, dan heb je recht op een zogeheten outplacementbegeleiding. Dit is een specifieke vorm van begeleiding die ingezet wordt om een job te vinden die bij jou past.

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om zelf ontslag te nemen als je ontslagen bent door jouw werkgever, maar dit is niet waar. Ben je ontslagen en heb je intussen een nieuwe job gevonden, dan kun je sneller met deze job starten door zelf nog een ontslag in te dienen. Als je dit doet, wordt de opzegtermijn bij jouw oude werkgever namelijk korter. In sommige gevallen is het indienen van een extra ontslag dan ook zeker een aanrader.

Tot slot is er nog de werkloosheidsuitkering, die je krijgt als jouw opzegtermijn afgelopen is. Overigens krijg je enkel een uitkering voor werkloosheid als je tegen je wil werkloos bent. Om erachter te komen of jij ook recht hebt op een uitkering voor werkloosheid, kun je contact opnemen met de RVA.

Geef jezelf tijd om bij te komen van de klap

Een ontslag kan een grote emotionele klap zijn en zeker als je voor langere tijd bij dezelfde werkgever werkzaam bent geweest. Heb jij ook te maken met een ontslag? Neem dan rustig de tijd om dit ontslag te verwerken en leer van de ervaring om beter te worden als professional en als mens.

E-mail updates

Ontvang de nieuwste jobs in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete jobs.